Elon Musk slaví! Tesla za loňský rok prodala rekordní počet aut

Tesla je v současnosti nejrychleji rostoucí americkou automobilkou. Vedení společnosti oznámilo, že rok 2021 byl pro ně velmi úspěšný a podařilo se jim dosáhnout historicky největšího množství prodaných automobilů. Globální prodej činil celkem 936 172 vozů a ve srovnání s rokem 2020 došlo k nárůstu o 87 %.

Vydáno 05.01.2022

Automobilka, která se specializuje na výrobu elektromobilů, vznikla v roce 2003. I přes to, že je Tesla jeden z největších představitelů výrobců automobilů nové éry, je první, jejíž název vás napadne, když se řekne elektromobil, a dokonce v jejím čele stojí nejbohatší člověk na světě, bohužel se jí dlouhou dobu nedařilo dosáhnout takového úspěchu, jaký si přála.

Rok 2021 byl pro všechny náročný. Pandemie koronaviru ovlivnila každého z nás a měla velký dopad i na automobilový průmysl. S čipovou krizí si ovšem Tesla dokázala poradit po svém a některé součástky nahrazovala. Například radarové senzory vyměnila za kamery nebo nahrazovala čipy od jiného výrobce (a přepisovala firmware).

V současné době automobilka nabízí model S, SUV s názvem X, levnější sedan 3 a crossover nazvaný Y. Předobjednat si může zákazník také Cybertruck, elektrický pick-up, u kterého zatím neznáme datum zahájení sériové výroby.

Aktuální modely Tesla

V roce 2021 automobilka vyrobila 930 422 vozidel, na trh jich ale dodala o něco více, protože necelých šest tisíc prodaných vozů bylo vyrobeno ještě v roce 2020. Celkový prodej v loňském roce tedy činil 936 172 automobilů. To je nárůst o 87 % ve srovnání s předchozím rokem. 

Elon Musk, generální ředitel automobilky, řekl, že si myslí, že Tesla může do konce desetiletí prodávat 20 milionů elektrovozů ročně. Jde o velmi ambiciozní plán, protože tím by Tesla překonala i největší světové výrobce (Toyota, Volkswagen).

Tesla své modely vyrábí ve Spojených státech a v Číně, zanedlouho by měla otevřít vlastní továrnu také v sousedním Německu. V loňském roce se stal Musk nejbohatším člověkem na světě a podle časopisu Forbes se jeho majetek odhaduje na 252 miliard dolarů.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem