ECO pneumatiky: šetření paliva na úkor bezpečí?

Ekologické pneumatiky se sebou nesou jistá stigmata a to například, zda mají méně gripu než klasické pneu. Opravdu nám pomohou ušetřit pár korun z pohonných hmot nebo jsou nebezpečným trendem? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Vydáno 13.08.2022

Co přesně jsou eco pneumatiky?

Méně marketingovým názvem pneumatiky s nízkým valivým odporem. Snížením valivého odporu, a tedy i tření, by pneumatiky měly pomoci zlepšit spotřebu paliva a dojed mezi doplňováním nebo dobíjením. Často tyto pneumatiky najdeme zejména na elektrických či hybridních vozech. Jelikož zde je primárním cílem zvýšit dojezd a omezit spotřebu.

Disponují dostatečnou přilnavostí?

Jak už víme, odstranění přebytečného tření nám pomůže, co se týče spotřeby. Pokud bychom v odstraňování tření pokračovali, ztratili bychom veškerou přilnavost. Kvůli tomuto paradoxu výrobci zainvestovali obrovskou sumu peněz do vytvoření ekologicky zaměřených pneumatik, které stále poskytují vynikající přilnavost za mokra i za sucha. I když nejsou určeny pro rychlé časy na okruhu jako jejich vysoce výkonné protějšky, „zelené pneumatiky“ nás rozhodně nenechají na holičkách při průjezdu zatáčkou. A to jak ve městě, tak při vyšší rychlosti na okresce.

dat přednost ekologickym pneumatikam?

Jak vybrat ekologické pneumatiky?

Samotný výběr pneumatik může být dosti matoucí. Na trhu jich je více než dost a se spektrem výběru nebude problém. Kde by mohl ale takový problém nastat, je změť značek a nejrůznější druhy ekologického obutí. Pokud se budeme orientovat podle štítků pneumatik, zjistíme, v čem je dané pneu dobré. Existují tři hlavní části: hodnocení přilnavosti pneumatiky za mokra, hodnocení účinnosti a hodnocení hlasitosti pneumatiky za jízdy. Tyto hodnocení jsou značeny písmeny od A po E, kdy A jsou nejlepší a E nejhorší. Díky těmto štítkům s hodnocením, jsme schopni vybrat nejlepší pneumatiky pro naše potřeby.

Závěr

Odpověď na naši otázku tedy zní „ne“. Pokud zvolíme eco pneu, opravdu se nám podaří
ušetřit za pohonné hmoty nebo můžeme oddálit interval nabíjení. Zároveň nemusíme mít strach o naši bezpečnost a s klidným svědomím jezdit a vědět, že děláme něco prospěšného.

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem