Dvě nová SUV Alpine s čistě elektrickým pohonem

Zatímco Alpine má v současné době ve své stáji pouze sportovní vůz A110, v nadcházejících letech bude francouzský výrobce rychle rozšiřovat nabídku modelů o několik SUV a hot hatch. Víme, že plně elektrický Alpine založený na Renaultu 5 přijde v roce 2024 a dokonce jsme již zaznamenali testování Alpine GT X-Over.

Vydáno 23.01.2023

Generální ředitel Alpine, Laurent Rossi, podrobně popsal další plány. Uvedení dvou SUV je naplánováno na rok 2027 a 2028 a budou podle jeho slov umístěny „v segmentu Porsche Macan a Cayenne". Řekl také, že SUV by si měla „zachovat sportovní DNA inspirovanou závody“, ale také připustil: „Budou to dvě tuny těžká a pět metrů dlouhá auta".

Podle Rossiho bude menší SUV sportovnější, přičemž model velikosti Cayennesměřuje více k prémii a méně agilitě“. O povaze základů těchto dvou nových SUV se teprve rozhodne a zdá se, že Alpine má na výběr z několika potenciálních platforem od partnerů.

V roce 2021 Lotus a Alpine oznámili, že společně vyvinou platformu pro elektrický sportovní vůz, který by mohl připravit cestu pro Alpine s využitím architektury nového Lotusu Eletre. Mateřská společnost Alpine, Renault, má také partnerství s Nissanem, který má platformu CMF-EV, kterou používá SUV Ariya a skutečně vlastní Megane E- Tech Electric od Renaultu. 

Alpine A 110

Emmanuel Al Nawakil, viceprezident pro prodej a provoz Alpine, řekl, že menší „SUV segmentu C bude mít zásadní rozdíly ve spodní části od ostatních modelů s naší vlastní baterií a převodovkou“. To naznačuje, že ať si Alpine vybere jakoukoli platformu, bude výrazně upravena tak, aby vyhovovala potřebám firmy.

Alpine vidí Severní Ameriku jako klíčový trh pro svou nadcházející řadu SUV. Laurent Rossi odhalil, že Alpine očekává, že do roku 2030 prodá 150 000 kusů ročně a Al Nawakil tuto ambici podpořil prohlášením, že chce, aby Alpine znásobila prodeje v příštích dvou až třech letech“.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem