Co nabídne modernizovaná Toyota Yaris?

Japonské supermini se začalo vyrábět v roce 1999 a stalo se jedním z klíčových modelů automobilky. Aktuální generace oblíbeného modelu prošla modernizací.

Vydáno 01.06.2023
1
/
5

Malý městský model Toyota Yaris získal výkonnější hybridní pohon, nový infotainment a lepší bezpečnostní systémy. Design modelu se nezměnil. Na co se tedy můžeme těšit?

Čtvrtá generace modelu Yaris pro rok 2024 láká především na modernizovanou pohonnou jednotku. Novinkou je Hybrid 130 (aktuálně je na trhu dostupný Hybrid 116), který zvyšuje výkon z dosavadních 116 koní (85 kW) na 130 koní (96 kW). Jak lze očekávat, nový pohon nabízí také lepší akceleraci, díky čemuž vůz zrychlí z 0 na 100 km/h za 9,2 sekundy. Maximální rychlost vozu je 175 km/h a průměrná spotřeba dle WLTP se pohybuje mezi 4,2-5,1 l/100 km.

Uvnitř vozu najdeme 7 nebo 12,3palcový digitální přístrojový štít a výkonnější 9 nebo 10,5palcovou dotykovou obrazovku multimédií. Design u přístrojového štítu lze měnit ve čtyřech režimech - Smart, Casual, Sporty a ToughYaris už ve standardu poskytuje systém trvalého připojení k internetu a navigaci na bázi cloudu. K dispozici je hlasový asistent „Hey Toyota“, který reaguje na český jazyk. Nový model je standardně vybaven také bezdrátovým Apple CarPlay a Android Auto .

Vylepšení se dočkáme i v oblasti systémů aktivní bezpečnosti. Nový kamerový systém i senzory mají větší rozsah a vůz zvládne díky předkoliznímu systému (PCS) rozpoznat chodce i cyklisty ve větší vzdálenosti a zabránit tak riziku čelního střetu. Stejně tak aktualizací prošel asistent pro udržení jízdy v pruhu. Další vychytávkou je proaktivní asistent řízení (PDA), který za pomalé jízdy pomáhá řidiči vyhýbat se nejčastějšímu typu nehod.

Prodej vozu bude zahájen už na podzim letošního roku.

 

Zdroj a fotografie: toyota.co.uk/

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem