Co dělat při srážce se zvěří?

Podle statistik dochází ke střetu se zvěří nejvíce v jarních a podzimních měsících. Dá se srážce zabránit? Co dělat, když dojde ke střetu? V našem článku se dočtete, jak postupovat krok za krokem.

Vydáno 01.11.2021

Srážce se zvěří se dá zabránit pouze předvídáním nebo schopností rychle zareagovat. Pravidlem číslo jedna je jezdit podél polí a lesů opatrně a především v ranních a večerních hodinách preventivně zpomalit. Uvidíte-li zvíře přecházet přes silnici, zpomalte, zhasněte dálková světla a nechte ho v klidu přejít. Vyčkejte, zda za ním nepůjdou ještě další, protože vysoká zvěř a divočáci většinou chodí ve skupinách.

Co když se střetu nedá zabránit?

Nejbezpečnějším řešením je začít brzdit, ale nestrhávat volant a nesnažit se o žádný manévr. Je lepší zvěř porazit čelně, než strhnout auto do protisměru nebo mimo vozovku. Jakýkoliv manévr je velmi riskantní. Pokud se budete snažit zvířeti vyhnout, můžete dostat smyk, narazit do protijedoucího vozidla nebo do stromu, což je pro posádku mnohem nebezpečnější než čelní střet se zvěří.

cesta a znacka

Jak postupovat při srážce?

  1. 1. Zaparkujte auto u krajnice a zapněte výstražná světla. Je důležité brát v potaz riziko vzniku sekundární nehody a snažit se mu předejít.
  2. 2. V případě, že došlo ke zranění osob, které potřebují pomoc záchranné služby, volejte 155.
  3. 3. Oblečte si reflexní vestu a umístěte na zem výstražný trojúhelník. Ten se umisťuje cca 50 metrů před místem nehody, na dálnici pak až 100 metrů.
  4. 4. Bez ohledu na výši škody je zákonná povinnost hlásit střet se zvěří policii prostřednictvím linky 158 nebo 112. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu. Policie také informuje myslivecké sdružení o zranění nebo úhynu zvěře.
  5. 5. Proveďte důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škody na vozidle.
  6. 6. Je-li váš vůz v nepojízdném stavu, můžete kontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny. 

Nikdy z místa nehody NEODVÁŽEJTE poraněné či usmrcené zvíře! Tento čin lze kvalifikovat jako pytláctví a hrozily by vám až dva roky ve vězení

Kdo vám to zaplatí?

V případě domácích zvířat padá odpovědnost za škodu na jeho majitele. Zákon říká, že: „Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo."

Za škodu způsobenou divokými zvířaty nenese odpovědnost nikdo konkrétní. Aby vám škoda byla proplacena, musíte mít sjednáno připojištění v rámci havarijního pojištění. 

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem