V Číně vymysleli autobaterii pro elektromobily, na kterou ujedete dva miliony kilometrů

Jedním z hlavních problémů současných elektromobilů je životnost baterie. Nebo alespoň doposud byl. Číňané to opět berou po svém a vymysleli baterii, na kterou se dá ujet milion mil.

Vydáno 08.06.2020

Jen pro upřesnění, baterie potáhne vaše auto 2 miliony kilometrů, ne ovšem na jedno nabití. To je prozatím stále sci-fi. Tady se jedná o životnost baterie, tedy co může autobaterie „dokázat“, než vypoví službu.

V současné době mají baterie životnost „pouze“ 250 000 kilometrů. Čínský gigant mezi výrobci autobaterií, společnost Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), teď přišel s baterií, která má vydržet 2 miliony kilometrů a 16 let. Alespoň takto to uvádí předseda společnosti, Zeng Yuqun. Můžete jí na internetu najít pod názvem million mile battery a to kvůli angloamerické měrné soustavě (v mílích je to 1,24 milionu), ale Čína oficiálně používá soustavu metrickou. Společnost vyrábí baterie hlavně pro Volkswagen AG a Teslu.

Zeng

Vyšší životnost baterií pro elektromobily může být klíčová pro další rozvoj elektromobility. Plán je takový, že jednu autobaterii pro by bylo možné použít pro další elektromobil, až ten předešlý doslouží. To by také znamenalo, že budou mít taková auta nižší cenu a budou tím dostupnější pro veřejnost. Nejen nižší cena by měla přilákat nové kupující. Údajně se lidé při koupi elektromobilů obávají ztráty kapacity baterií a nutnosti jejich výměny po několika málo letech. Z millionové baterky těchto obav asi netřeba.

Tesla battery

Čína je připravená vyrábět. „Pokud někdo udělá objednávku, jsme na výrobu připravení,“ říká Zeng. Jestli už ale podepsali nějaký dlouhodobější kontrakt, si nechal pro sebe.

V čínská společnost není jediná. General Motors oznámilo, že se blíží k mezníku milionu mil. CATL má postavit v Německu další svůj závod a jejich dalším klientem bude pravděpodobně BMW. Jen samotný CATL bude schopný vyrobit přes 70% bateríí, které bude BMW chtít. Dle odhadů by 8,1% veškerých prodaných aut v Číně měly být elektromobily. V Evropě má být toto číslo pro příští rok 5% a bude pravděpodobně stoupat. Například v Anglii bude od roku 2035 možné koupit už pouze elektromobily.

Koupili byste si elektromobil?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: bloomberg

Související články

Nejlepší ojetá auta ke koupi v roce 2020
Chcete si koupit auto? Podívejte se na žebříček nejlepších ojetin současnosti, a to v kategorii SUV, sedan a hatchback, pick-up, sportovní...
Vydáno 04.06.2020
Na internetu byl odhalen vzhled nového Batmobilu a vypadá…jinak
Nové Batman auto vypadá jinak, než jsme zvyklí z Nolanovy trilogie o temném rytíři. Vypadá víc jako auto než jako tank, ale stále batmanovsky....
Vydáno 03.06.2020
Dokážete „zaparkovat“ Crew Dragon na mezinárodní vesmírné stanici?
Technologický génius Elon Musk přišel se simulátorem, ve kterém si můžete vyzkoušet jaké to je „parkovat“ ve vesmíru. Úkolem je připojit kosmickou...
Vydáno 02.06.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem