Čína omezuje pohyb Tesly. Bojí se, co by mohly zachytit kamery

Kamery v autech od Tesly, které zajišťují asistenční služby pro řidiče, musejí zachycovat a natáčet podněty z okolí. Je to logické, když například auto předmět na vozovce nezaznamená, nemůže se mu vyhnout. Jenže čínská vláda se bojí toho, co by mohly kamery v Tesle zachytit.

Vydáno 22.03.2021

Čína je ve světě známá pro spoustu věcí. Jednou z nich je cenzura. Podle wikipedie jsou v Číně zakázané stránky, které se zmiňují o svrhnutí komunistického režimu, svobodném Tibetu, a dokonce i demokracii. Samotný vyhledávač Google do roku 2010 měl v Číně svoji speciální cenzurovanou verzi. Tu Google zrušil a vypustil klasický vyhledávač i pro Čínu, ta ho ale ihned zakázala.

Teď přichází další problém, se kterým se čínská vláda musí v rámci své cenzury vypořádat. Auta od Tesly na sobě mají osm kamer a snímají 360° prostředí kolem sebe. Takovou věc nemůže vláda kontrolovat a bojí se úniku informací do USA.

tesla kamera

S Teslou nebude možné zaparkovat na místech, která spadají pod armádu nebo jinou vládní agenturu. Vládním úředníkům bylo doporučeno, aby v Tesle (pokud ji mají) vůbec do práce nejezdili.

V Tesle si můžete například zapnout Sentry Mode, kterým kamery hlídají samotný elektromobil. To se dá využít třeba když vám někdo poškrábe auto dveřmi při bezohledném vystupování, poťuká vás při špatném parkování, urazí vám zrcátko atd. Díky tomu by se do světa mohly dostat informace, které by si Čína raději nechala pro sebe.

Záběry ze Sentry Mode

Tesla se Číny určitě jen tak nevzdá. Trh je tam obrovský a od roku 2019 má automobilka továrnu v Šanghaji. Mezi lety 2019 a 2020 se prodeje Tesly v Číně zdvojnásobily. Zároveň i Čína má z této spolupráce profit, takže Teslu asi jen tak nezakáže. Čína tak problém zatím řeší jen tím, že Tesla má na jejím území omezený pohyb.

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: candrv

Související články

Kromě elektromobilů Britové podpoří i vodíkové pohony
Velká Británie buduje dopravní uzel pro auta na vodíkový pohon. Hodlá do něj investovat 3 miliony liber (v přepočtu 91 milionů korun).
Vydáno 17.03.2021
Z nuly na sto za 1,72 sekundy? Nejrychlejší elektromobily na světě
Deset nejrychlejších aut na elektrický pohon, které jsou k dostání hned anebo alespoň budou v blízké době.
Vydáno 10.03.2021
5 úrovní samořídících vozidel
O elektromobilech a o samořídících se autech slyšíme na každém kroku. Ale co to autonomní (samořídící) auto přesně znamená? Sdružení odborníků...
Vydáno 08.03.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem