Autosalon Mnichov 2021: novinky známých automobilek

V září proběhne IAA 2021 a půjde o první autosalon v Evropě od té doby, co se potýkáme s pandemií koronaviru. Díky tomu můžeme očekávat, že se dočkáme představení několika důležitých nových modelů známých automobilek.

Vydáno 03.08.2021

Automobilový veletrh IAA se pravidelně už od roku 1951 konal ve Frankfurtu nad Mohanem, ale letošní ročník bude jiný. Novým místem konání je Mnichov a spíše než o tradiční automobilovou výstavu půjde o prezentaci udržitelné mobility.

Audi

Audi naznačuje, že dojde k odhalení konceptu vzniklého v rámci projektu Artemis, prostřednictvím kterého vyvíjí moderní techniku pro elektrovozy budoucnosti. Koncept Grand Sphere je vizí německého výrobce automobilů Audi pro plně elektrického a vysoce autonomního nástupce luxusního sedanu A8.

audi Grand Sphere

zdroj fotografie: https://drives.today

audi Grand sphere interier

Dacia

Rumunská automobilka v Mnichově představí „všestranný sedmimístný rodinný vůz”. Předpokládá se, že nejmenovaný nový model bude sloužit jako náhrada za MPV Lodgy a velmi pravděpodobně bude sdílet platformu s hatchbackem Sandero. Ten je postaven na novější architektuře CMF-B od mateřské společnosti Renault, která by si tímto připravila cestu i pro hybridní variantu nového modelu.

dacia 2022

Smart

Výrobce městských automobilů Smart se představí na autosalonu poprvé od doby, co je ve společném vlastnictví Mercedesu a čínského automobilového giganta Geely. Nový koncept nese kódové označení HX11 a jde o první model elektrického SUV značky. Náhledové obrázky naznačují, že půjde o zcela nový designový přístup, vůz bude mít kompaktní rozměry a bude vybaven zakřivenými světlomety. Bude dlouhý přes 4 metry a nabídne prostor až pro 5 cestujících. Základem bude platforma SEA (Sustainable Experience Architecture – udržitelná pokročilá architektura).

smart SUV

Renault

Francouzská automobilka Renault představí Mégane E-Tech, svoje první elektrické SUV. Tím chce konkurovat například vozům Škoda Enyaq a Kia e-Niro. Mégane E-Tech sdílí platformu CMF-EV se svým koncernovým sourozencem Nissan Ariya, což znamená, že nám nabídne špičkový výkon a pohon všech kol. Očekávaný výkon je 215 koní a dojezd podle WLTP bude 280 mil (450 km).

renault megane E-tech

Mercedes-Benz

Německý výrobce automobilů bude v Mnichově ve značné převaze a představí nejméně pět svých modelů. Jedním zástupcem bude i Mercedes-Benz EQE. Velký sedan s elektrickým pohonem připomíná svojí siluetou model EQS a cenou jde o přímého rivala modelu Tesla S.

mercedes benz EQE

IAA 2021 proběhne ve dnech 7. 9. 2021 – 12. 9. 2021 a seznam přihlášených vystavovatelů je poměrně dlouhý. Kromě výše zmiňovaných nebude chybět Audi, Cupra, Ford, Hyundai, Mini, Nio, Polestar, Porsche,SAIC, Stellantis, Volkswagen, Wey ani Xpeng.

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem