Autonomní auta jako drogové muly?

Představa autonomního auta jako drogové muly dává dokonalý smysl. Když policie auto zastaví, nenajde nikoho, koho by mohla obvinit. Hacknutý systém je může navést na falešnou nebo žádnou stopu. Jaký na to mají názor experti na hackování aut?

Vydáno 01.12.2020

Dle nich budou od určité chvíle autonomní auta určitě používané pro zločin. V tuto chvíli jsme ještě roky vzdálení od nějakého širokého rozšíření autonomních vozidel. Ale autonomní auta už jsou mezi námi, byť v menší míře, a údajně se k pašování drog už používají. Dle jednoho z bývalých partnerů nejslavnějšího narkobarona Pabla Escobara, se auta od Tesly už k pašování drog bez lidí za volantem používají, i když pouze ve státech Jižní Ameriky. Dle očekávání prostě hacknou auta a nenechají žádné důkazy.

Automobilky si tato rizika moc dobře uvědomují. Před několika lety se na světě objevil hack OnStar, díky kterému jste mohli ovládat auto z pohodlí vašeho obýváku. Automobilkám tak bylo jasné, že pokud dojde k nějakému bezpečnostnímu problému, to může mít katastrofální výsledky.

Guy in autonomous car

Zločinci využívají autonomní auta nejen proto, že je nemůže nikdo chytit přímo při činu, ale také pro to, že lidé jsou jednoduše omylní, nedůvěryhodní a ne vždy pracují v nejlepším zájmu svého zločineckého šéfa. Pokud vyloučíte chybu lidského faktoru, snížíte riziko vlastního odhalení. To auto vás prostě nepráskne, ať už mu nabídnete jakýkoli luxus. Novou garáž, pneumatiky, energii zdarma. Ba dokonce ani na výhružky nezabere a to mu tím klíčem můžete po dveřích čmárat, jak chcete.

in car

Na druhou stranu autonomní auto může být zločincům stejně tak ku prospěchu, jako na škodu. Budou uchovávat kvanta informací o pohybech a trasách, kterými jezdí, místech, na kterých staví. Někteří zločinci si při obchodech vypínají nebo odkládají mobily, aby je nemohla policie vystopovat. S autem to tak jednoduché není. Jakmile policie bude stopovat to správné auto, zločinci sledování polohy nedokážou vypnout. Navíc autonomní auta musejí mít kolem sebe zaplé kamery, aby dokázaly číst terén. Tím ale mohou prozradit i spoustu dalších věcí. Hacknutí takových aut bude velice drahé. Potřebujete špičkové experty, kteří mají svou cenu a ona i sama Tesla není úplně nejlevnější. Bude to vyžadovat neskutečně moc práce a výdajů a dle expertů se to kriminálním bossům jednoduše nevyplatí. Klady převyšují zápory, takže autonomní auta drogy pravděpodobně převážet moc nebudou.

Cítili byste se v autonomním voze bezpečně?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrv

Související články

10 nejbrutálnějších sporťáků roku 2020
Hluk motoru, pořádná rychlost, tvary jako z jiného světa. Drahým silným sporťákem by se určitě projel každý. Přinášíme vám seznam deseti brutálních...
Vydáno 30.11.2020
Nejlepší policejní auta na světě
Policejní auta musejí být rychlá a bezpečná, se spoustou moderních vychytávek. Takových aut je potřeba hodně, aby policisté zvládali pomáhat a...
Vydáno 26.11.2020
Vraky aut ukryté po světě
Možná se vám stalo, že jste někdy někde na výletě našli zvláštní kus civilizace, který na daném místě neměl vůbec co dělat. Například kus plotu,...
Vydáno 20.11.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem