Automobilový průmysl a kryptoměny: Proč koupit auto za Bitcoin?

Bitcoin je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná kryptoměna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny, či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by o ní mohl rozhodovat. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a uvolňování Bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. Tato síť funguje od roku 2009, kdy ji popsal a vytvořil člověk nebo skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto. Zdroj „Bitcoinovej Kanál“

Vydáno 08.12.2020

bitcoinový kanalBitcoinovej Kanál úvod do bitcoinu na Youtube 

 

Kryptoměna sice stále není všeobecně přijímána jako způsob platby, to se ovšem postupem času mění a dnes už je možné platit Bitcoinem v různých odvětvích po celém světě. Automobilový průmysl není výjimkou.

Proč by měly společnosti prodávající auta zapřemýšlet nad přidáním možnosti platit kryptoměnami?

Hotovostní platby

Hotovost má určitá omezení. Například to, že v České republice je dle zákona č. 254/2004 Sb. určena maximální částka, kterou lze platit v hotovosti 270 000 Kč. Jako kupující nesmíte vyšší částku nabídnout a jako prodejce ji nesmíte přijmout, jinak jste se dopustili přestupku, za který hrozí pokuta až 500 000 Kč (tuto pokutu můžete beztrestně zaplatit i v hotovosti). 

Bankovní převod

Bankovní převod může trvat 1-4 dny v závislosti na tom, jestli prodávající a kupující mají stejnou banku. Navíc při platbě v rámci EU mohou mít banky i v bezhotovostních platbách limit, nejčastěji 50 000 euro, což je v přepočtu asi 1 325 000 Kč.

Tak proč koupit nebo prodat auto za Bitcoin?

V první řadě je potřeba si uvědomit, že je na trhu mezera a kdo ji využije, vydělá. Převod kryptoměn má proti výše zmíněným způsobům tu výhodu, že doba zpracování je okamžitá.  Na transakci platby se nepodílí vlády ani banky, takže jde o snazší a rychlejší způsob převodu. Platba kryptoměnou je v určité míře „anonymní“. U Bitcoinu se všechny transakce zaznamenávají na online Blockchain, který si můžete představit jako list papíru, na který se zapisuji všechny převody mezi bitcoinovými peněženkami. Taky vás nikdo neokrade na kolísavosti kurzů měn.

Jediné úskalí je v tom, že kryptoměny jsou velice volatilní. Scénář, kdy prodám auto za 1  Bitcoin a ten instantně spadne o 20 %, je docela děsivý. Varianta, kdy prodám auto za polovinu Bitcoinu a polovinu za hotovost, zní lépe. Připadné obavy z toho, že Bitcoin někdy skončí  a vy přijdete o svoje peníze jsou velmi nepravděpodobné. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Napadá nás jediný způsob jak zničit Bitcoin, a to celý svět odříznout od elektřiny.

 

Prvním automobilovým výrobcem na světě, který začal přijímat kryptoměnu byl Tomcar Australia. Ten akceptuje Bitcoin od konce roku 2013. Společnost Tomcar nabízí užitkové terénní vozy, které mají široké spektrum využítí, původně se však vyráběly pro izraelskou armádu. Dnes v jejich vozech jezdí hasiči, záchranáři a nachází využití i v těžebním průmyslu a v zemědělství. 

 „Každá začínající společnost by měla maximalizovat potenciální platební metody a my považujeme Bitcoiny za platný rostoucí platební formát, stejně jako byly kreditní karty v 70. letech," řekl David Brim, spoluzakladatel a generální ředitel australské firmy.

Cena jejich automobilů začíná na 24 950 AUD , v přepočtu asi 400 tis. Kč.

„Bitcoin nám pomáhá snižovat inherentní náklady spojené s mezinárodním obchodem. Společnost Tomcar Australia již používá Bitcoiny k placení rostoucímu počtu zahraničních dodavatelů. Pokud Bitcoin používáme sami, má smysl přijímat ho také od zákazníků,“ říká Brim.

Muskova Tesla nezůstala pozadu

Tesla upřednostňuje online prodej svých aut, takže tady se platba kryptoměnou přímo vybízí. Poprvé prodala společnost Tesla auto za Bitcoin už v roce 2013 v Kalifornii. Šlo o historicky první prodej auta za kryptoměnu a zákazník si tehdy koupil model Tesla S v hodnotě 2 835 000 Kč za 91,4 BTC.

tesla_s_za bitcoin

Zájemce o vůz údajně kontaktoval dealerství Lamborghini Newport Beach s otázkou, jestli částku za Teslu může zaplatit v Bitcoinech. V jiných show roomech ho totiž prý odmítli.

I v České republice můžete pořídit Teslu za Bitcoin. Největší český e-shop  Alza.cz začal tuto kryptoměnu  akceptovat začátkem roku 2017. Jaromír Řánek, projektový manažer elektromobilů Alza.cz tehdy řekl: „Nejnovější Tesla jsou nyní k dispozici online pouze za 50 Bitcoinů. Chceme, aby si je naši zákazníci mohli zakoupit stejně snadno jako chytrý telefon."

Lamborghini Huracan za 2 760 korun?

Jedním z dealerů, kteří prodávají automobily od luxusních značek za Bitcoiny, je i společnost MotorCars v Georgi. Na podzim roku 2017 tuto prodejnu navštívil jistý Peter Saddington. Ten si pořídil Lamborghini Huracan (ročník 2015) s cenovkou 200 000 $ za 45 Bitcoinů. Díky tomu, že se o kryptoměny začal zajímat už v roce 2011, investoval do těchto 45 Bitcoinů méně než 115 $ (v přepočtu cca 2 760 Kč).

„Jsem v tomto oboru dost dlouho na to, aby mě nic nepřekvapilo," řekl tehdy Brandon Saszi, generální ředitel MotorCars. „Jediná věc, na kterou myslím, je: ‘Bože, kéž bych taky investoval.‘" … Soucítíme s tebou, Brandone! Taky jsme měli "štosovat SATy".

 

Ale nejde jen o luxusní automobily...

Skupina prodejců Bob Moore Auto Dealers se sídlem v Oklahomě začala za virtuální peníze prodávat nejdříve v dealerstvích značky Subaru. Následně rozšířili tuto službu i do ostatních prodejen, a tak si za Bitcoin, Ethereum nebo Litecoin můžete nakoupit auta značek Audi, Buick, Cadillac, Chrysler, Dodge, Ford, GMC, Infiniti, Jaguar, Jeep, KIA, Land Rover, Maserati, Mazda, Nissan, Porsche a Ram. Z jedné značky na osmnáct? Jasný důkaz, že to má smysl.

Bob Moore prodejce aut

 

Ti, kteří na kryptoměnách zbohatli, si často rádi připlatí za nějaký luxusní sporťák…

Která auta se už prodala za Bitcoiny?

McLaren 720

V prosinci 2017, kdy Bitcoin dosáhl hodnoty něco málo přes 17 000 $, byl tento konkrétní model 720S prodáván na Craigslistu za pouhých 25 BTC, což v té době bylo zhruba 425 000 $.

mclaren_720 za bitcoin

 Bugatti Chiron

V lednu 2018 přišel jeden zákazník do prodejny Pagani Newport Beach v Kalifornii a za 225 BTC odjížděl s dechberoucím (a šíleně drahým) Bugatti Chiron, který na sobě měl cenovku 3 miliony dolarů. Jenže to není všechno...

 BUGATTI CHIRON_bitcoin

Pagani Huayra

Stejná prodejna. Stejný den. Ten stejný zákazník. Asi si řekl, že když si udělat radost, tak pořádně,  a koupil ještě Pagani Huayra. Stejně jako Chiron, měl tento vůz hodnotu 3 miliony dolarů a zájemce ho pořídil za 225 BTC.

Celkově tak nový majitel obou modelů Chiron a Huayra zaplatil za dvě superdrahá auta 450 BTC.

PAGANI HUAYRA bitcoin

 

Qeeq.com

Tento portál, který vznikl v roce 2017, sdružuje autopůjčovny po celém světě včetně České republiky. Rychlost kryptotransakcí využívají hlavně pro snažší a rychlejší možnost pronájmu jejich vozů.

Je pravda, že si auto často potřebují půjčit lidé velice narychlo. Například když je problém s leteckým transportem anebo na cílovou destinaci letadlo neletí a na hromadnou dopravu se nedá spolehnout. Problémem může být i banka. Může se stát, že vystoupíte z letadla v cizím státě a chcete zaplatit za pronájem auta, banka ze země, ze které pocházíte zaznamená zahraniční platební transakci a může vám zmrazit účet. To se při převodu Bitcoinu nestane.

Autopůjčovna Qeeq nabízí pronájem automobilů za  BTC, BCH, ETH, XRP a USD stable coiny. Pro tyto transakce využívají službu Bitpay.

Evropský portál AutoCoincars.com

Britský online inzertní portál (podobný našemu auta.cz), na kterém můžete koupit a prodat auto za Bitcoin nebo jiné kryptoměny. Převážně nabízí britská auta od autobazarů, autorizovaných dealerů i soukromníků.

Využili byste možnost koupit/prodat automobil za Bitcoin? Nám se tahle možnost docela líbí!

Více informací o Bitcoinu, jeho vývoji i využití a další novinky z kryptosvěta najdete na YouTube Bitcoinovej kanál.

bitcoinový kanal

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: coingraph, hotcars, autocoin, medium,

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem