Audi A8 2024 bude velmi podobné konceptu Grandsphere

Nová generace Audi A8 bude chtít konkurovat modelu Mercedes-Benz EQS. Bude vybavena vysoce výkonným EV hnacím ústrojím a nový vzhled bude značně vycházet z převratného konceptu Grandsphere z roku 2021.

Vydáno 30.01.2023
1
/
5

Nová A8 bude vlajkovou lodí nových elektromobilů, které budou postaveny na nové platformě Audi PPE, vyvinuté ve spolupráci s Porsche. První se představí Audi Q6 e-tron, které očekáváme koncem letošního roku, pak budou následovat elektrické verze Audi A4 a Audi A6.

A8 e-tron, jak se má nový sedan jmenovat, bude odhalen v příštím roce a nyní se ukázalo, že automobilka při výrobě provede pouze lehké změny od převratného konceptu Grandsphere. V rozhovoru pro Autocar uvedl šéf designu automobilky, Marc Lichte, následující: „Grandsphere je velmi konkrétní teaser. Není daleko od toho, co se stane realitou. Není to 1:1, ale jsme velmi blízko."

Grandsphere je popisován jako „soukromý tryskáč na cesty“ a stejně jako Activesphere, Skysphere a Urbansphere je navržen především na základě své kapacity pro autonomní řízení úrovně čtyři. Audi říká, že tento koncept je ze čtyř výše zmíněných konceptů Sphere nejbliže budoucímu sériovému modelu.

Zajímavé a v dnešní době neobvyklé je, že při vstupu do kabiny Grandsphere, kde se designéři snažili dosáhnout digitálního detoxu, nejsou žádné viditelné obrazovky, číselníky ani fyzické ovládací prvky. Při nastartování vozu zobrazují projekce v celém interiéru příslušné údaje.

Audi grandsphere

S délkou 5350 mm, šířkou 2000 mm a rozvorem 3190 mm je Grandsphere mnohem větší než verze s dlouhým rozvorem dnešní A8, ale Audi zdůrazňuje, že jde spíše o čtyřdveřové GT než o tradiční sedan.

Jak už bylo zmíněno, koncept využívá platformu PPE vyvinutou ve spolupráci s Porsche, které ji využije pro nový Macan EV, který přijde příští rok. Má 120kWh baterii schopnou nabíjet rychlostí až 270 kW a nabízí dojezd více než 750 kilometrů a dvoumotorovou pohonnou jednotku s pohonem všech kol s výkonem 711 koní.

Přestože se Grandsphere specializuje na prémiovou technologii a poskytuje luxusní zážitek, její technologie pronikne i do menších vozů v produktové řadě nové éry.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem