Apple-Hyundai-Kia, autonomní Apple car se blíží

Podle stanice CNBC se Apple s Hyundai a Kia konečně dohodnou na spolupráci. Jejím výsledkem by měl být dlouho očekávaný autonomní Apple car.

Vydáno 05.02.2021

O Apple car už mluvili i Simpsonovi. Auto mělo odvézt Lisu na tábor, ale když auto uviděli, Marge podotkla, že měl Apple raději zůstat u počítačů. Jestli měla Marge pravdu, se dozvíme už brzy. Apple totiž už zanedlouho uzavře dohodu s Hyundai a Kia (Hyundai a Kia jsou součástí jedné společnosti). Výsledkem této spolupráce bude autonomní Apple car, které by se mohlo začít vyrábět už v roce 2024.

Apple Simpsons

Auto bude vyrábět jihokorejská společnost Kia v americkém státě Georgia. U výroby pravděpodobně taky zůstanou. Dohoda závisí na tom, že Apple bude mít kontrolu jak nad systémem, který bude auto ovládat, tak i nad autem samotným. Apple si auto taky sám navrhne. Podobnou dohodu má společnost Apple i v jiných oblastech svého působení. Například iPhone je navržený Applem, samotný telefon patří Applu, ale vyrábí ho výrobní partneři jako například Foxconn.

Jednoduše to znamená, že se nejedná o auto Hyundai nebo Kia s technologií Applu, ale naopak o Apple car, které by mohl využít hardware Hyundai. Například  jejich platformu E-GMP pro elektromobily.

Autonomní elektromobil Apple car vůbec nebude mít místo vyhrazené pro řidiče, ale jen pro cestující. Ti tak budou zcela odkázáni na systém.

Ačkoli je pravděpodobné, že se dohoda už brzy uskuteční, stále existuje šance, že Apple vycouvá. Na poslední chvíli by se mohl chtít spojit s jinou automobilkou, celý projekt vést na vlastní pěst anebo se dokonce úplně stáhnout z automobilového světa. 

Je Hyundai-Kia dobrá volba pro Apple car?

→ diskuze viz forum.auta.cz 

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrv, cnbc

vehicle wraps

 

Související články

Přivedou Škodu 1203 opět k životu?
Icons Get a Makeover je projekt, který (jak už název napovídá) předělává ikonické modely aut tak, aby byly konkurenceschopné i v dnešní době....
Vydáno 03.02.2021
Tesla Model S Plaid má nově poloviční volant a 1100 koní
Nové auto od Elonovy Tesly má nyní šílený výkon 1100 koní, dojezd 840 km a nový interiér.
Vydáno 28.01.2021
USA obnovuje vládní automobilovou flotilu, Volkswagen se hlásí
Nový prezident Spojených států amerických plánuje udělat výraznou změnu ve vládní automobilové flotile USA. Celou ji chce nahradit elektromobily....
Vydáno 26.01.2021

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem