Video: McLaren drží světový rekord! V F1 zvládl nejrychlejší pit stop v historii

V neděli 8. října proběhla Velká cena Kataru a závod vyhrál Max Verstappen za stáj Red Bull, který si letos dojel už pro 14. vítězství. Na stupni vítězů ho doprovodili jezdci z McLarenu - Oscar Piastri a Lando Norris.

Vydáno 10.10.2023

Právě druhý jmenovaný, britský automobilový závodník Lando Norris, na sebe strhl možná větší pozornost než samotný vítěz celého závodu. V nedělním 27. kole Velké ceny F1 překonal tým McLarenu světový rekord, když se mu podařilo v boxech provést kompletní servis vozu Norrise v neuvěřitelném čase 1,80 sekundy.

Svým výkonem se mechanikům podařilo překonat dosavadní světový rekord, který držel tým Red Bull z Velké ceny Brazílie roku 2019, kdy se postarali o vůz Maxe Verstappena za 1,82 sekundy. A nikdo už nepočítal s tím, že by se tenhle čas podařilo ještě stlačit dolů, protože od minulého roku se jezdí na větších a těžších pneumatikách (FIA v roce 2022 odsouhlasila používání větších 18palcových kol místo 13palcových).

Vedení F1 kvůli vysoké degradaci pneumatik určila maximální počet kol, které může jezdec odjet na jedné sadě, konkrétně po 18 kolech musí pilot monopostu zamířit do boxu k mechanikům. Během závodu tedy každý jezdec musel absolvovat minimálně 3 pit stopy.

Zdroj: topgear.com/

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem