Video: Nissan Arizon koncept

Koncept, který byl odhalen na autosalonu v Šanghaji, byl vyvinutý týmem čínských inženýrů Nissanu. Jeho cílem je být „multifunkčním partnerem“, který řidiči poskytne služby vylepšené softwarem a umělou inteligencí tak, aby mu maximálně usnadňovaly život. Nabídne zejména vysoký stupeň personalizace pomocí technologií a digitální konektivity.

Vydáno 19.04.2023
1
/
8

Na právě probíhajícím autosalonu v Šanghaji měl světovou premiéru i plně elektrický koncept Arizon. Koncpeční vůz je navržený tak, aby splňoval různorodé potřeby mobility řidičů a je postaven na platformě CMF-EV, kterou využívají třeba také vozy Nissan Ariya a Renault Megane E-Tech Electric.

Výrobci nezvěřejnily žádné specifikace hancího ústrojí ani rozměry, ale dle jejich slov má koncepční SUV nízko položené těžiště. Model, který působé možná až příliš futuristicky, kombinuje impozantní design exteriéru s kabinou nabitou nejmodernějšími technologiemi.

Nissan Arizon Šanghaj 2023

Nissan Arizon autosalon Šanghaj 2023

Důležitým prvkem, který rozhodně stojí za zmínku, je virtuální osobní asistent jménem Eporo. Ten bude fungovat podobně jako třeba Siri od Apple nebo Alexa od Amazonu. Řidiči bude poskytovat dopravní informace a další data v reálném čase a za aktuálního počasí. Vůz je také vybaven interaktivním systémem osvětlení interiéru s rozpoznáváním obličeje, který automaticky přizpůsobuje osvětlení podle jejich preferencí.

Tomu že se Arizon dostane do sériové výroby nic nenasvědčuje, avšak některé z jeho funkcí by se v budoucích modelech mohly objevit. Nissan nedávno oznámil, že do roku 2030 chce uvést na trh 19 elektromobilů v rámci své strategie Ambition 2030, je tedy možné, že součástí bude i vůz inspirovaný právě konceptem Arizon.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem