Video: Aston Martin Valkyrie bude součástí Le Mans 2025

Britský výrobce sportovních vozů včera potvrdil, že závodní prototyp hypercaru Valkyrie bude bojovat v legendárním vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans.

Vydáno 05.10.2023

Definitivní rozhodnutí padlo díky podpoře partnera Heart of Racing, který vyhrává šampionáty ve vytrvalostních závodech. Ten zajistí podstatnou většinu finančních prostředků pro vytrvalostní program, zatímco Aston Martin do spolupráce přinese zkušenosti s vývojem prostřednictvím své společnosti Performance Technologies.

Závodní prototyp Valkyrie se nakonec zúčastní tří nejprestižnějších závodů v motoristickém sportu: 24 hodin Le Mans, Rolex Daytona 24 hodin a 12 hodin Sebring.

Co se týká samotného hypercaru, ten pro vytrvalostní závody projde jistou optimalizací. Podvozek bude tvořen z uhlíkových vláken a pohon zajistí upravený 6,5litrový motor V12 s přirozeným sáním, který najdeme také v silniční verzi Valkyrie, kde nabízí výkon 1 000 koní. Rozdílem ovšem bude chybějící hybridní bateriový systém.

Součástí Le Mans jsme od prvních dnů a díky těmto slavným snahám se nám podařilo vyhrát Le Mans v roce 1959 a naši třídu 19krát za posledních 95 let. Nyní se vracíme na místo těchto prvních triumfů s cílem psát novou historii se závodním prototypem, který je inspirovaný nejrychlejším sériovým vozem, který kdy Aston Martin vyrobil,“ řekl Lawrence Stroll, výkonný předseda představenstva společnosti Aston Martin.

Kromě naší přítomnosti ve světovém šampionátu FIA Formule 1 nám návrat automobilky Aston Martin na vrchol vytrvalostních závodů umožní vybudovat hlubší spojení s našimi zákazníky a komunitou," pokračoval.

Za Aston Martin v F1 závodí španělský pilot Fernando Alonso, který je zároveň i dvojnásobným vítězem závodu Le Mans. Proto byla nasnadě otázka, za by tento 42letý jezdec mohl být součástí sestavy pro Le Mans 2025. Stroll na otázku odpověděl neurčitě: „Všechno je možné.“

 

Zdroj: Aston Martin, reuters.com/

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem