Už znáte Thundertruck?

Pod tímhle názvem se skrývá unikátní nákladní vůz, který pochází z dílny losangelské společnosti Wolfgang. Ta se věnuje kromě vývoje a propagace moderních technologií a výrobních postupů také designu. Jejich špičkové provedení Thundertrucku ukazuje jedinečný pohled na rychle se rozvíjející oblast elektrických nákladních vozidel s funkcemi, které jsme u takových vozů nikdy předtím neviděli.

Vydáno 01.03.2022

Jde snad o jedno z nejzajímavějších a nejvýstřednějších aut poslední doby, které by mělo brázdit silnice. Konstruktéři ovšem cílí také na všechny řidiče, kteří rádi vyrazí i mimo zpevněné cesty. Thundertruck je terénní víceúčelový elektromobil, který je všestranný, maximálně soběstačný, plně vybavený a neochudí vás o radost ze sportovní jízdy. Mezi zájemci tedy nebudou chybět nadšenci terénní jízdy, dobrodruzi a pravděpodobně nepohrdnou i ozbrojené složky.

Součástí výrobního procesu byl i offroadový cestovatel a dobrodruh James Buffinton, který zde plnil funkci poradce. „Extrémní podmínky vyžadují promyslet každou situaci a každou nástrahu tak, aby člověk i daleko od civilizace zůstal v relativním komfortu. Thundertruck je nejen připraven pro jízdu mimo silnici a dobrodružné cestování – je pro ně stvořen,“ uvedl.

Design vozu působí futuristickým dojmem a dominují mu ostré linie. „Výrazně jsem se nechal inspirovat extrémními podmínkami australské pustiny. Chtěl jsem navrhnout to nejodolnější, armádou inspirované terénní vozidlo na světě, které by však stále vypadalo skvěle po stránce designu,“ pronesl hlavní designér Dean Block. Svým vzhledem může Thundertruck někomu připomínat Cybertuck od Tesly, narozdíl od něj je ale vybaven i solárním nabíjením.

Thundertruck

Konstruktéři totiž vsadili na myšlenku, že v poušti mnoho nabíjecích stanic pro elektrovozy nenajdete, ale slunečního svitu je tu víc než dost. Proto na střechu vozu zabudovali skládací solární markýzy Bat Wings, které pomáhají dobíjet baterii Thundertrucks, když zrovna nejede. Solární markýzy mají dvojí využití, protože zároveň poskytují přímý stín, který oceníte při kempování, rybaření nebo třeba grilování.

K dispozici budou varianty s pohonem 4×4 i 6×6. Čtyřkolka s pohonem na všechna kola je vybavena 180 kWh baterií, která slibuje dojezd 643 km. V případě verze 6x6 jde o baterii o kapacitě 210 kWh a dojezdu 900 km. Elektromobil je navržen tak, aby dokázal zrychlit z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy.

truck

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem