Toyota RAV4 GR Sport

Co nabízí vrcholná varianta plug-in hybridního modelu RAV4?

Vydáno 07.10.2023

Historie modelu RAV4 se začala psát už v roce 1989. Tehdy Toyota představila na tokijském autosalonu úplně nový konceční vůz s pohonem všech kol. V květnu roku 1994 se pak tento kompaktní crossover SUV dostal na trh. Jedinečný design modelu, který vynikal výraznými pryžovými ochrannými lištami a výkonným 16ventilovým dvoulitrovým motorem, který zajišťoval zrychlení srovnatelné s rychlým hatchbackem, u zákazníků zabodoval. Automobilce nezbylo nic jiného než zdvojnásobit produkci, aby mohla uspokojit poptávku všech zákazníků.

Toyota RAV4

V roce 2000 jsme se dočkali druhé generace, v roce 2006 třetí a v roce 2013 čtvrté. Zatím poslední generace je v prodeji od roku 2019. Téhož roku byla představena také plug-in hybridní verze (PHEV). Sice nejde o nejsportovnější vůz, který Toyota vyrábí, ale i toto rodinné SUV dostalo úpravu GR Sport.

Nová výbava je umístěna nad stávajícím designem a přidává vylepšení stylu a výbavy, přičemž vychází z motoristické divize značky Toyota Gazoo Racing, která se stala vítězem mnoha světových šampionátů.

Uvnitř vozu najdete přední sedadla se sportovním designem, která jsou čalouněna umělým semišem a syntetickou kůží. Na opěrce hlavy je logo GR Sport a na sedadlech, volantu a hlavici řadící páky kontrastní stříbrné prošívání. K dispozici je nově aktualizovaná 10,5palcová centrální dotyková obrazovka spolu s nejnovějším informačním a zábavním systémem Toyota a 12,3palcový digitální přístrojový štít.

Nechybí 19palcová černá litá kola, černé lemy podběhů kol, boční lišty a lemování zadních dveří. Vpředu jsou výraznější rámečky mlhových světel, nová maska ​​chladiče a nový přední podběh v červené barvě. Odznaky na přední masce chladiče a zadních dveřích také zobrazují logo GR Sport, zatímco zákazníci mohou sáhnout po volitelné panoramatické střeše nebo dvoubarevném laku karoserie.

Satelitní navigace Toyota „Go Navigation“ je součástí standardní výbavy, stejně tak i bezdrátové připojení smartphonu pomocí Android Auto a Apple CarPlay. Mezi další prvky výbavy patří bezklíčový přístup, couvací kamera, head-up displej, 360stupňová kamera.

Vůz pohání 2,5litrový čtyřválcový zážehový motor, který spolupracuje se dvěma elektromotory. Celkový výkon činí 302 koní.

Prodej by měl být zahájen v roce 2024.

 

 

Zdroj: Toyota, autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem