Tesla plánuje od poloviny roku 2025 vyrábět nová elektrická vozidla

Automobilka Tesla oznámila, že chce v polovině roku 2025 zahájit výrobu nového elektrického vozidla s kódovým označením „Redwood“. Interní zdroje popisují tento nový model jako kompaktní crossover.

Vydáno 24.01.2024

Elon Musk, generální ředitel automobilky, dlouhodobě povzbuzuje chuť fanoušků a investorů po cenově dostupných elektrických vozidlech. Velmi dobře si totiž uvědomuje, že je náročné konkurovat levnějším vozům s konvenčním pohonem a rostoucímu počtu levných EV, jako jsou ty, které vyrábí čínský BYD. Čínská automobilka má totiž za sebou velmi úspěšný rok. Nejen že v posledním čtvrtletí minulého roku předstihla Teslu jako nejlepšího světového výrobce elektromobilů, ale také se zařadila mezi deset nejúspěšnějších automobilek z hlediska počtu prodaných vozů.

Musk už v roce 2020 avizoval, že bude vyrábět elektromobil za 25 000 dolarů (v přepočtu cca 570 000 Kč), avšak plán později odložil. V květnu loňského roku pak uvedl, že Tesla pracuje na dvou nových produktech s prodejním potenciálem až 5 milionů vozidel ročně.

Tento nový a cenově dostupný model by se měl začít vyrábět v továrně v Texasu. Avšak prozatímní informace je potřeba brát s určitou rezervou. Vzpomeňme na Cybertruck, jehož výroba měla značné zpoždění a jeho počáteční cena je nakonec o 50 % vyšší, než o jaké mluvil Musk v roce 2019. „Většina uvádění nových produktů byla přehnaně optimistická. Sériová produkce nového modelu začne pravděpodobněji až v roce 2026," uvedl také jeden ze zdrojů.

 

Zdroj: Reuters.com

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem