Renault Symbioz: nové rodinné SUV s hybridním pohonem

Francouzská automobilka Renault představila svůj nejnovější model Symbioz, hybridní crossover SUV, který se chce prosadit v klíčovém segmentu SUV C. Symbioz, který je inspirovaný duchem limuzín 16 a Espace z 80. let, klade důraz na praktičnost a chystá se stát přímým soupeřem Nissanu Qashqai.

Vydáno 07.05.2024
1
/
4

V hierarchii automobilky se zařadí mezi menší Captur a větší Austral. S délkou 4413 mm, výškou 1575 mm a šířkou 1797 mm se Symbioz podobá elektromobilu Scenic. Objem zavazadlového prostoru je 492 litrů, ovšem po sklopení zadních sedadel se zvětší na 1582 litrů. Zadní sedadla jsou posuvná v rozsahu 160 mm, čímž se zvětšuje prostor pro nohy cestujících vzadu. Renault zdůrazňuje nízkou hmotnost vozu (necelých 1500 kg), která má být klíčová pro jeho efektivitu.

Symbioz sedí na stejné platformě CMF-B, kterou používá třeba supermini Clio nebo coupé-SUV Arkana. Vůz vznikal společně s novým Capturem, a právě jejich společný vývoj se odráží ve stejném designu přední části vozu, přičemž jediným rozdílem je vzor zapracovaný do masky chladiče. Zatímco přední část je téměř identická, designéři si užili více svobody se zbytkem vozu.

Kabina je vybavena stejnou palubní deskou jako má Captur, kde nechybí 10,4palcový dotykový displej na výšku s informačním a zábavním systémem Renault OpenR Link od společnosti Google. Symbioz bude nabízen s celkem 29 asistenčními systémy řidiče, včetně zadního automatického nouzového brzdění.

Při uvedení na trh bude k dispozici pouze jeden pohonný systém, Renault E-Tech Full Hybrid 145. Ten kombinuje 1,6litrový benzínový motor, automatickou převodovku, dva elektromotory a 1,2kWh baterii pro celkový výkon 145 koní.

Prodej Symbiozu začne koncem roku 2024. Ceny a specifikace pro Českou republiku zatím nebyly zveřejněny, ale cenovky pro základní modely by se měly pohybovat okolo 800 000 Kč.

 

Zdroj (včetně fotografií): Renault, Autocar.co.uk

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem