Nové Volvo EX30 je oficiálně tady!

Včera byl v Itálii oficiálně představen nový model Volvo EX30. Prémiové elektrické SUV je navrženo tak, aby skloubilo skandinávský design, moderní technologie, vysokou míru pohodlí a maximální bezpečnost. Zároveň také slibuje nejmenší stopu CO2 ze všech dosavadních modelů švédské automobilky.

Vydáno 08.06.2023
1
/
9

„Plně elektrický model EX30 je možná naše nejmenší SUV, ale je to velká věc pro naše zákazníky a velká věc pro nás jako společnost,“ uvedl v tiskové zprávě Jim Rowan, generální ředitel automobilky. „Rádi říkáme, že EX30 je malý, ale výkonný, protože nabízí vše, co byste od Volva chtěli, jen v menším balení. Jako každé Volvo je bezpečný a navržený s ohledem na lidi a jejich potřeby.“

Základem vozu je platforma SEA od mateřské společnosti Geely, kterou najdeme i ve vozech Polestar 4 nebo Smart #1. Volvo EX30 pohání tři různé typy pohonu a dva akumulátory.

Na jízdu ve městě se nejlépe hodí jednomotorová varianta s LFP baterií. Baterie standardní řady LFP, která používá lithium-železo fosfátovou chemii, je nákladově efektivnější a není tolik náročná na zdroje, což znamená, že pokud nehledáte maximální dojezd, jde o ideální volbu. Výrobce se bohužel o konkrétním čísle dojezdu zatím nezmiňuje.

Verze Single Motor Extended Range s lithium-iontovou baterií (lithium, nikl, mangan a kobalt) nabízí dojezd až 480 kilometrů. Výkonnější Twin Motor Performance s pohonem všech kol vpřed ženou dva elektromotry a zajišťují maximální výkon 315 kW (428 koní). Na 100 km/h to vytáhne za 3,6 sekundy, což z něj dělá nejhbitější sériové Volvo vůbec.

Se švédskou automobilkou se dlouhodobě pojí vysoká bezepčnost jejich modelů. EX30 kromě mnoha dalších bezpečnostních asistentů například standardně obsahuje i speciální bezpečnostní prvek, který pomáhá předcházet takzvaným „dveřním“ nehodám tím, že vás upozorní na cyklistu, koloběžku nebo běžce, když se chystáte otevřít dveře.

Výrobce láká samozřejmě i na nejmodernější technologie. Volvo EX30 je prvním vozem, který má novou generaci oblíbené funkce Park Pilot Assist, která si dokáže poradit se všemi typy parkovacích míst. Nový Park Pilot Assist identifikuje všechna dostupná parkovací místa ve vašem okolí. Jakmile v novém 3D uživatelském rozhraní vyberete požadované místo, tato funkce bude ovládat plyn a brzdu a také řízení. Zatímco dohlížíte na celý proces parkování, obrazovka vám zobrazuje vzdálenost k jednotlivým objektům, jako jsou ostatní auta, zdi a patníky.

Volvo očekává, že přibližně tři čtvrtiny zájemců o EX30 budou pro značku noví, přičemž většina si jej pořídí jako druhý vůz do rodiny. Cena základní verze se bude pohybovat okolo 36 000 euro, což je v přepočtu zhruba 850 000 Kč. Od příštího roku bude EX30 dostupné také jako Cross Country varianta.

Audemars Piguet Replica Watches

 

Zdroj (včetně fotografií): media.volvocars.com

 

Diskuse

seyapo3372 09.06.2023 13:24
and brake as well as the steering. While overseeing the entire parking process, the screen shows you the distance to individual objects such as other cars, walls and bollards. <a href="https://d2l.msu.edu/">dd</a> ".":https://rentry.co/r9v4n
seyapo3372 09.06.2023 13:25
i speciální bezpečnostní prvek, který pomáhá předcházet takzvaným „dveřním“ nehodám tím, že vás upozorní na cyklistu, koloběžku nebo běžce, když se chystáte otevřít dveře. [url=https://d2l.msu.edu/]dd[/url]
Zobrazena strana 1 z 1 celkem