Kia odhalila novou řadu užitkových vozidel

Na veletrhu CES 2024, který právě probíhá v americkém Las Vegas, představila jihokorejská automobilka Kia několik konceptů nových užitkových vozidel.

Vydáno 10.01.2024

Budoucí řada těchto modelů nese označení PBV, což znamená Platform Beyond Vehicle a Kia využila tuto událost k odhalení tří nových dodávek: PV1, PV5 a PV7.

Kia vstoupí do světa užitkových vozidel PBV v roce 2025 s elektrickou dodávkou s názvem PV5, kterou na veletrhu ukázala hned v několika verzích. Tu lze přizpůsobit obchodním a individuálním potřebám; na CES mezi ně patřilo taxi, dodávka a obytný vůz.

PV5 přichází v roce 2025 a bude následovaný celou řadou elektrických užitkových vozidel jako součást plánů na rozšíření nabídky víceúčelových vozidel v nadcházejícím desetiletí. PV5 je 4,7 metru dlouhý a ačkoli velikost baterie a dojezd ještě nebyly zveřejněny, víme, že bude možná verze s delším rozvorem. Vůz bude postaven na speciálně upravené verzi platformy E-GMP, kterou používají elektrovozy Kia EV6 a Kia EV9. Na rozdíl od nich je PV5 dostupný s pohonem předních kol a má spíše 400V elektrickou architekturu než 800V.

Další verze PV5 je sedmimístný People Mover, rival nového elektrického Ford Tourneo Custom, který osloví taxislužby. Kia potvrdila, že jedná se společností Uber o dohodě o dodávkách a naznačila, že tento gigant ovlivňoval prvky designu a konfigurace PV5 při jeho vývoji.

A nakonec nechybí pick-up verze PV5, i když Kia přiznává, že jde spíše o ukázku konfigurovatelnosti platformy než o model s reálným produkčním záměrem.

 

Zdroj: Kia, Autoexpress.co.uk, Autocar.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem