EU si posvítí na levné čínské elektromobily

Evropští výrobci elektromobilů se potýkají s velkou konkurencí od čínských výrobců. Evropská komise tedy zahajuje antisubvenční šetření týkající se elektrických vozidel z Číny.

Vydáno 16.09.2023

Vyšetřování oznámila ve svém projevu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu 13. září. Řekla, že sektor elektromobilů je obrovským potenciálním trhem pro evropské výrobce automobilů, ale „globální trh je nyní zaplaven levnějšími čínskými elektromobily“. Hlavní problém vidí v tom, že „jejich náklady jsou uměle udržovány na nízké úrovni obrovskými státními dotacemi". A pokud šetření prokáže, že tomu tak skutečně je, pravidla Světové obchodní organizace umožňují uvalení cel, které by mohly cenu čínských aut pro spotřebitele výrazně podražit.

Opačný pohled na věc má německý kancléř Olaf Scholz, který situaci komentoval následovně: „Konkurence by nás měla povzbudit, ne děsit. V 80. letech lidé říkali, že japonská auta převálcují všechny ostatní trhy. O dvacet let později to byly vozy vyrobené v Koreji. Dnes to mají být čínské elektromobily."

 

 

Zdroj: autoexpress.co.uk, spcr.cz/, rhg.com (úvodní fotografie)

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem