Česká národní banka včera vydala pamětní mince s motivem Tatry 603

První stříbrná mince z pětiletého cyklu, který je tentokrát tematicky věnován legendárním dopravním prostředkům, byla představena v roce 2021. Šlo o pamětní minci s motivem parní lokomotivy Škoda 498 Albatros. Následující rok přinesl minci, která vyobrazovala motocykl Jawa 250 a včera byli jistě sběratelé v pozoru, protože ČNB do světa vypustila třetí minci - tentokrát s motivem Tatry 603.

Vydáno 15.06.2023

Tatra 603 se vyráběla mezi lety 1956 až 1975, přičemž svoji mezinárodní premiéru si odbyla na zimní olympiádě v italské Cortině d'Ampezzo. U nás se představila na brněnském veletrhu v září 1956 a následně byla zahájena její sériová výroba. Zajímavostí je, že první sériový vůz dostal v prosinci roku 1956 prezident Antonín Zápotocký ke svým narozeninám.

Vůz se pyšnil elegantními a ladnými tvary, čímž se značně odlišoval od ostatních modelů, které se tenkrát vyráběly. Díky své aerodynamické karoserii získal později několik ocenění - například v německém Wiesbadenu obdržel Zlatou stuhu v soutěži elegence. Dá se říct, že ve své době byla Tatra 603 opravdovou senzací a přitahovala pozornost nejen doma, ale i v zahraničí.

Tatra 603

Vyrobeno je 30 000 mincí v nominální hodnotě 500 Kč, ale prodejní cena, která započítává také samotnou cenu stříbra a náklady na výrobu, bude vyšší. Návrh mince, která váží 26,1 gramu a její průměr je 40 milimetrů, vytvořila medailérka Petra Brodská. Vytvořena je ze slitiny stříbra a mědi a k dispozici jsou dvě verze, které se od sebe liší stylem povrchové úpravy a provedení hrany.

 

mince

Na jedné straně pamětní mince je zobrazena Tatra 603 z čelního pohledu, druhá strana je pak rozdělena na dvě části: nahoře je vůz zachycen zešikma a dole vidíme boční technický nákres vozu.

Výhradním dodavatelem mincí pro Českou národní banku je Česká mincovna, která sídlí v Jablonci nad Nisou. V roce 2024 se můžeme těšit na pamětní minci, která bude zobrazovat tramvaj ČKD Tatra T3.

 

Zdroj (včetně fotografií): ceskamincovna.cz/, investicniweb.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Tatra_603

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem