Cena pohonných hmot půjde nahoru. Může za to válka na Ukrajině

Ruská invaze na Ukrajinu bude mít dopad na celý svět. Jak válka ovlivní české řidiče? Očekává se, že ceny za benzín a naftu nejspíš překonají hranici 40 korun a budou nejdražší v naší historii.

Vydáno 28.02.2022

Rusko je významným dodavatelem ropy a přes Ukrajinu vedou její důležité transportní cesty. Podle expertů lze tedy očekávat, že cena pohonných hmot v následujících týdnech poroste, byť s určitým zpožděním.

Své k tomu dodává i ekonom Lukáš Kovanda, který odhaduje následující: „První, kdo v Česku válku na Ukrajině pocítí na vlastní peněžence, budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží dost možná až k úrovním 40 korun za litr benzínu a 39 korun za litr nafty.“ Kovanda dále poukázal na to, že korunová cena barelu ropy Brent v týdnu vzrostla na téměř 2400 korun, což je nejvíce v historii. Ropa podle něj ale ve světě nezdražuje kvůli ochromení ruských dodávek, avšak kvůli obavám, že její dodávky ochromí sankce nebo válečný útok, nebo obojí zároveň.

Čeští řidiči se prý zatím nemusí výpadku v zásobování palivy obávat. Plyn i ropa z Ruska přes ukrajinské území nadále proudí a nejsou oznámeny žádné výrazné problémy. Jaký ale bude další vývoj cen, bude záležet na vývoji války na Ukrajině a na dopadu západních sankcí na Rusko.

V sobotu průměrná cena naturalu u nás zaznamenala nejrychlejší tempo růstu za posledních 12 let. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla od čtvrtka, kdy k invazi došlo, o 82 haléřů na 38,30 Kč/l. Když s podíváme do historie, tak naposledy byl benzin dražší v září 2012. Nafta zdražila o 1,06 koruny na 37,51 Kč/l. "V jejím případě však jde o nejvýraznější jednodenní zdražení jen za období od začátku dubna 2021, kdy nastal ojedinělý, mimořádný výkyv v její ceně, jenž však byl spíše statistickou anomálií," dodal Kovanda.

Podle všeho tím zdražování paliv ani náhodou nekončí. V nadcházejícím týdnu očekáváme překročení hranice 40 korun za litr.

Zdroj: denik.cz

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem