Alpine Alpenglow Hy4: vodíkový hypercar z budoucnosti

Alpine představila novou verzi svého konceptu Alpenglow s názvem Hy4, která je poháněna spalovacím motorem na vodík. Prototyp je připraven na testovací jízdy a představuje významný krok vpřed v ambicích Alpine v oblasti vodíkových technologií.

Vydáno 13.05.2024
1
/
3

Alpenglow Hy4 vychází z konceptu představeného na pařížském autosalonu v roce 2022, ale prošel řadou důležitých změn. Celkový vzhled si zachovává dynamické linie konceptu, ale přidává funkční prvky jako například přívod vzduchu na střeše pro chlazení motoru. Design přední části byl přepracován pro integraci chladičů a kokpit byl rozšířen pro dva pasažéry.

Alpenglow Hy4 je 2,0litrový přeplňovaný čtyřválec na vodík s výkonem 340 koní. Vodík je uložen ve třech nádržích a umožňuje vozu dosáhnout maximální rychlosti 270 km/h. Alpenglow Hy4 je postaven na karbonové skořepině vozu kategorie LMP3 od Ligieru. Mechaniku vozu vyvinula firma Oreca, která je dodavatelem podvozku pro závodní hyperauto Alpine A424.

Alpine vnímá vodíkový pohon jako slibnou technologii pro závodní i silniční vozy. Společnost Renault, mateřská společnost Alpine, investuje do vývoje vodíkových technologií a věří, že vodíkové spalovací motory mají velký potenciál. Alpenglow Hy4 je důležitým krokem v tomto směřování a představuje vizi budoucnosti automobilismu, která je udržitelná a vzrušující.

 

Zdroj: media.alpinecars.com, autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem