Agresivita za volantem může zabíjet!

Česká platforma Vize 0 má jediný cíl: nula obětí dopravních nehod na našich silnicích

Vydáno 14.06.2023

Vize 0 spojuje několik subjektů, které společně tvoří různé kampaně za účelem uplatnit systémové a koncepční změny v oblasti dopravní bezpečnosti. Jejich nejnovější projekt nese název Nenechte se rozladit - Řitiči a přináší užitečné rady, jak se nenechat vyprovokovat agresivními řidiči, na které během cestování narazíte. Humorně pak rozlišuje řidiče na Vybržďovače, Lepiče či Myškaře. Více se o samotné kampani dočtete zde.

S agresivním chováním se za volantem potkáváme v různých formách každý den. Přímo souvisí s tím, jací jsme, ale také s tím, co právě prožíváme. Naše běžná reakce na frustraci, či agresi je typicky zas a znova agrese. Na cestách ale takové oplácení, či školení druhých může mít tragický konec," uvedl PhDr. Pavel Řezáč, Ph.D. MBA, ředitel Divize dopravních technologií a lidského faktoru.

Dopravní expert, Roman Budský, poukazuje na problém, že: „Někteří řidiči mají tendenci se pasovat do role strážce veřejného pořádku a trestat některé poklesky ostatních řidičů – typicky se setkáváme s vybržďováním, blokováním předjížděcího pruhu, trvalým svícením dálkovými světly a nechybí ani používání výhružných gest." Dodává také, že takové chování samozřejmě zvyšuje riziko vzniku dopravní nehody, ale to není to jediné. Svým útočným jednáním takový řidič negativně ovlivňuje psychickou pohodu svých obětí, čímž může z jednoho rizikového jedince dominovým efektem vzniknout celá řada rozladěných řidičů.

ČAP a BESIP uvádí o agresivním chování za volantem několik statistických údajů:

  •   88 % Čechů věří, že se s agresivním chováním na silnicích setkávají stále častěji
  • ∗  Až ve 40 % smrtelných dopravních nehod hraje svou roli agresivita
  •   7 z 10 řidičů se jednou za čas nechá vyprovokovat k agresivnější jízdě
  •   60 % řidičů do 30 let přiznalo, že se občac schválně lepí na vůz před nimi
  • ∗  Každý 5. řidič ve věku do 30 let zrychlí, když se ho někdo snaží předjet
  •    
  • A jeden pozitivní údaj na závěr:
  •   87 % řidičů uvedlo, že je ke klidné jízdě pozitivně ovlivňuje ohleduplná jízda ostatních

 

Klíčovým faktorem agresivního chování je také fakt, že se v autě cítíme anonymně, takže je pro nás snazší se dopustit věcí, které bychom si běžně tváří v tvář nedovolili. Jestli tedy příště na silnici narazíte na podobně nevrlého řidiče, nenechte si zkazit den a zachovejte chladnou hlavu.

 

 

Zdroje: platformavize0.cz, ritici.cz, getlevelhead.com (úvodní fotografie)

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem